Beautiful Recorders - Historiallisten nokkahuilujen valokuvanäyttely ja konserttisarja
1.10.-30.10.2021
Rajala Gallery (Postitalo)
8.10 klo 17.00 Ensemble Nylandia
Suomen nokkahuiluseura esittelee lokakuussa nokkahuilun monipuolista historiaa renessanssista nykyaikaan valokuvanäyttelyllä ja kolmella konsertilla. Toisessa konsertissa sukelletaan barokkimusiikin saloihin; Ensemble Nylandian komppiryhmän (Jarmo Julkunen, luuttu/ukulele ja Matias Häkkinen, cembalo) solisteina esiintyvät nokkahuilistit Sini Vahervuo ja Kati Vainikainen.
Kati Vainikainen (ent. Boosey) toimi nokkahuilistina ja nokkahuilunsoiton opettajana Britanniassa yli 25 vuoden ajan ja palasi Suomeen 2019. Kati valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian esittävän säveltaiteen koulutusohjelmasta, missä hän oli Rabbe Forsmanin oppilaana. Jatko-opintoja hän suoritti Bremenin Vanhan Musiikin Akatemiassa opettajanaan Han Tol sekä Lontoon Kuninkaallisessa Musiikkiakatemiassa Peter Holtslagin ja Anneke Boeken johdolla. Lontoossa perustetun Fontanella-nokkahuiluyhtyeen kanssa Kati on esiintynyt laajalti ympäri Britanniaa sekä monissa Euroopan maissa kahden vuosikymmenen ajan. Nokkahuilun opettajana hän on toiminut monissa arvostetuissa brittiläisissä opinahjoissa kuten Wells Cathedral School, Royal Academy of Music sekä Royal College of Music Junior Department. Nokkahuilupäivien, kesäkurssien sekä nokkahuiluorkesterien johtamisen kautta Kati on innostanut Britanniassa satoja eri ikäisiä soittajia. Tällä hetkellä työpaikkana on Hämeenlinnan Sibelius-Opisto. Kati on myös Suomen Nokkahuiluseura ry:n hallituksen jäsen.
Nokkahuilisti ja traversisti Sini Vahervuo on kysytty solisti ja kamarimuusikko. Vahervuo konsertoi aktiivisesti erilaisissa vanhan musiikin kokoonpanoissa kuten barokkiorkesteri Ensemble Nylandiassa, renessanssinokkahuiluyhtye Q Consortissa, Suomalaisessa barokkiorkesterissa ja Espoon Barokissa. Vahervuo on konsertoinut Euroopassa, Kanadassa, Japanissa ja useilla festivaaleilla ja konserttisarjoissa ympäri Suomen. Vahervuo on Aurore - renessanssimusiikkijuhlien taiteellisessa suunnittelukolmikossa, ja työskentelee tänä vuonna mm. renessanssin naissäveltäjien musiikin parissa Taiteen edistämiskeskuksen Uudenmaan rahaston tuella.
Musiikin maisteriksi Vahervuo valmistui vuonna 2014 Sibelius-Akatemialta vanhan musiikin aineryhmästä pääaineenaan nokkahuilu. Vahervuo opettaa nokkahuilunsoittoa, kamarimusiikkia ja nokkahuilupedagogiikkaa Tampereen Ammattikorkeakoulussa, Lahden ja Tampereen konservatorioilla, Käpylän musiikkiopistossa ja Länsi-Helsingin musiikkiopistossa ja vanhan musiikin kursseilla. Kustannusyhtiö Aviador julkaisi lokakuussa 2018 Vahervuon kirjan "Pieni nokkahuilukirja - Nokkisalkeet kaikenikäisille". Vanhan musiikin marginaalisoittimien asemaa Suomen kulttuurikentällä Vahervuo edistää mm. Suomen nokkahuiluseuran hallituksessa.
Suomen nokkahuiluseura esittelee lokakuussa nokkahuilun monipuolista historiaa renessanssista nykyaikaan valokuvanäyttelyllä ja kolmella konsertilla. Näyttelyssä on esillä parikymmentä espanjalaisen valokuvaaja Óscar Romeron ottamaa valokuvaa. Kuvat esittelevät historiallisten mallien mukaan käsin rakennettuja nokkahuiluja. Rakentajina ovat mm. Bob Marvin, Ernst Meyer ja Fred Morgan.
Valokuvanäyttelyn yhteydessä järjestetään kolmen konsertin konserttisarja yhteistyössä Café Barockin kanssa:
1.10.2021 klo 17 Q Consort
8.10.2021 klo 17 Ensemble Nylandia
29.10.2021 klo 17 Eero & Anna Saunamäki
VAPAA PÄÄSY
Aukioloajat:
Arkisin: 10.00 - 18.00
Lauantai: 10.00 - 16.00
Sunnuntai: Suljettu
SUOMEN NOKKAHUILUSEURA
Suomen nokkahuiluseura ry:n tarkoitus on koota yhteen suomalaiset nokkahuilistit; ammattilaiset, harrastajat ja soittimesta ja sen musiikista kiinnostuneet. Yhdistys on perustettu syksyllä 2008 ja se järjestää mm. tapahtumapäiviä, konsertteja, mestarikursseja sekä suositun katselmuksen nuorille nokkahuilunsoittajille. Lisätietoa yhdistyksestä löydät osoitteesta www.nokkahuilu.fi
Järjestää yhteistyössä: Suomen nokkahuiluseura ry, Café Barock / Ensemble Nylandia, Rajala Gallery, Suomen valokuvataiteilijoiden liitto ry
Konserttisarja järjestetään Musiikin edistämissäätiön tuella.